Franța, exercițiu militar sub nasul Turciei! În contextul tensiunilor crescute dintre Paris și Ankara, Palatul Elysee a luat decizia să toarne gaz pe foc în această relație. Concret, sâmbătă, 450 de soldați francezi au fost trimiși în largul insulei Creta să participe la „un exercițiu de antiterorism fără precedent”.
Declarația îi aparține chiar ministrului Apărării, Florence Parly. El a vorbit despre importanța antrenamentelor comune franco-elene.
De altfel, Parly a ținut să transmită un mesaj Turciei, semnă că Parisul încă nu a încheiat socotelile. „Marea Mediterană nu va fi niciodată un spaţiu al anarhiei”, promit francezii.
Ignorând avertismentele europene, Turcia a organizat în ultimul an o serie de misiuni de explorare a zăcămintelor de gaze în Mediterana de Est. Grecia consideră că acele ape sunt sub suveranitatea sa. De aici și până la o criză diplomatică majoră nu a mai fost decât un pas. Atena s-a bucurat de puternicul sprijin al Franţei, care nu a făcut niciun pas în spate în această chestiune.
„La 13 martie, forţele armate franceze au organizat un exerciţiu antiterorism fără precedent în Marea Mediterană, în largul Cretei. Exercițiul a constat în „simularea luării de ostatici pe o navă comercială, cu terorişti care preiau controlul şi care fac din aceasta o baza de tragere”, a spus Florence Parly, audiat în comisia de Apărare a Senatului.
„În doar câteva ore, comandouri marine au fost lansate în zonă. Avioane de luptă Rafale şi elicoptere Caracal au decolat din Franţa pentru a se alătura navei aflate sub controlul teroriştilor la 2 000 de kilometri de bazele noastre. Trupele au fost direct angajate în eliberarea navei”, a descris exerciţiul ministrul.
Florence Parly le-a spus politicienilor care l-au ascultat că exercițiul și-a propus să transmită un mesaj clar. „Sub vigilenţa franceză şi europeană, Marea Mediterană nu va fi niciodată o zonă a anarhiei. Suntem hotărâți să participăm la păstrarea securităţii şi a stabilităţii în bazinul mediteranean alături de aliaţii noștri. Proiectând mijloacele sale de intervenţie la distanţă şi folosindu-şi cunoştinţele excepţionale, Franţa arată că are mijloacele de a se apăra alături de aliaţii săi”, a insistat ministrul.
Anterior, el a criticat „comportamentul destabilizator şi perturbator al Turciei”. În nenumărate rânduri, Parisul și-a exprimat regretul că „Ankara încearcă să se impună prin forţă şi fapt împlinit”.